En kalender för alla kvinnors rätt till hälsa och välbefinnande
En julkalender med hopp bakom varje lucka som belyser kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa, ett våldsfritt liv, fred och säkerhet. Helt i linje med vår och din hjärtefråga.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Tidigare luckor
Lucka
1
Idag, på första advent, vill vi belysa Kvinna till Kvinnas viktiga arbete för kvinnors rättigheter.
Öppna luckan
Lucka
2
Vid krig och konflikter ökar våldsrisken. Ofta används övergrepp som vapen. Ensamma flickor, gravida och äldre kvinnor är extra sårbara.
Öppna luckan
Varje år får över 100 000 flickor och kvinnor stöd genom Kvinna till Kvinna som tillsammans med sina samarbetspartners bland annat erbjuder skydd, stödcenter, hjälplinjer, medicinsk och juridisk rådgivning och planering för en framtid utan våld.
Lucka
3
Den svenska preventivmedelslagen förbjöd information och försäljning av preventivmedel i början av 1900-talet.
Öppna luckan
Den amerikanska sjuksköterskan Margaret Sanger riskerade fängelse när hon utbildade inom familjeplanering och lade grunden för den forskning som resulterade i det första hormonella preventivmedlet: p-pillret. Det blev startskottet för kvinnors reproduktiva rätt och sexuella frigörelse. År 1938 blev det tillåtet i Sverige att upplysa om preventivmedel.
Lucka
4
Det allra första p-pillret innehöll nästan 100 gånger mer gestagen (syntetiskt progesteron) än dagens p-piller och sju gånger mer östrogen.
Öppna luckan
Dagens p-piller har en mycket lägre hormondos, som innebär lägre risk för biverkningar men effektivt skydd mot graviditet och en rad andra hälsofördelar.
Lucka
5
Medelåldern bland förstagångsföräldrar har aldrig varit högre, samtidigt vet vi att kvinnans fertilitet kraftigt avtar efter 35 år.
Öppna luckan
Sedan det blev tillåtet i Sverige att frysa sina ägg av icke-medicinska skäl, så kallad ”social äggfrysning”, år 2011 har allt fler valt att öka sina chanser till en graviditet senare i livet genom denna metod.
Lucka
6
Innan slutet av 1800-talet fick kvinnor inte ta en läkarexamen.
Öppna luckan
Sveriges första kvinnliga läkare, Karolina Widerström, var en viktig förkämpe för kvinnans rätt till sin egen kropp. Hennes engagemang i politiska frågor som rörde kvinnlig sexualitet, rättigheter och hälsa har lett till livsviktiga förändringar för kvinnor.
Lucka
7
Om några dagar börjar Musikhjälpen. Årets tema är ”Alla har rätt att överleva sin graviditet”. Det finns olika sätt att stötta Musikhjälpen och varje krona räknas. Öppna luckan för att se vad dina pengar skulle kunna räcka till.
Öppna luckan
Vad räcker pengarna till? Exempel från Radiohjälpens partnerorganisationer:
- 50 kr kan räcka till medicinering för att förebygga och behandla blödningar hos 25 nyblivna mammor.
- 100 kr kan räcka till ett förlossningskit för en hygienisk barnafödsel i situationer där tillgång till medicinska faciliteter är begränsad.
- 150 kr kan räcka till att utföra hälsorådgivning i sexuell-och reproduktiv hälsa till en patient.
- 1850 kr kan räcka till alla de instrument som behövs för en säker förlossning.
- 4500 kr kan räcka till alla de instrument som krävs för ett säkert kejsarsnitt.
Lucka
8
Idag, på andra advent, vill vi lyfta fram vikten av korrekt information om kroppen när det gäller hälsa och välbefinnande. Kunskap är makt, och förståelsen kring hur kroppens hormoner samverkar är en av nycklarna till familjeplanering och välgrundade val kring preventivmedel.
Öppna luckan
Lucka
9
Mödradödlighet är en undanskymd katastrof i skuggan av ett ökande antal krig och konflikter. Varannan minut dör en kvinna i världen i samband med graviditet och förlossning.
Öppna luckan
Idag börjar Musikhjälpen sin sändning, i år med temat:
”Alla har rätt att överleva sin graviditet”
Pengarna som samlas in går till insatser för att öka tillgången till vård före, under och efter förlossningen.
”Alla har rätt att överleva sin graviditet”
Pengarna som samlas in går till insatser för att öka tillgången till vård före, under och efter förlossningen.
Lucka
10
94 % av alla dödsfall till följd av graviditeter eller förlossningar sker i fattiga länder och konfliktområden där tillgången till sexuell och reproduktiv rådgivning och vård är minimal.
Öppna luckan
Lucka
11
Varje dag omkommer 800 kvinnor runt om i världen i samband med graviditet och förlossning.
Öppna luckan
De vanligaste orsakerna till komplikationer är behandlingsbara, vilket innebär att tillgång till rätt vård och omsorg är helt avgörande för att rädda liv.
Lucka
12
Komplikationer vid graviditet och förlossning är den vanligaste dödsorsaken i världen för flickor mellan 15 och 19 år.
Öppna luckan
Organisationer som Plan International och Kvinna till Kvinna arbetar aktivt för att ge flickor och unga kvinnor tillgång till kunskap om sina egna och andras kroppar, sexuell och reproduktiv hälsa, samtycke, relationer och moderna preventivmedel. Genom att erbjuda faktabaserad information vill de stärka individernas förmåga att fatta informerade beslut om sina liv och välbefinnande.
Lucka
13
Det är 100 gånger mer riskfyllt för en kvinna att föda barn i Demokratiska Republiken Kongo än i Sverige.
Öppna luckan
I Demokratiska Republiken Kongo är mödradödligheten 547 kvinnor per 100 000 födslar (motsvarande siffra för Sverige är 5). Kvinna till Kvinna verkar i DR Kongo för att förändra situationen och ge fler kvinnor förutsättningarna för att överleva sin graviditet och förlossning.
Lucka
14
Tonårsgraviditeter är ett utbrett problem i Rwanda. Våld mot kvinnor och flickor är vanligt och kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är låg.
Öppna luckan
Sedan juni 2021 har Kvinna till Kvinna stöttat Empower Rwanda i projektet ”Her Voice, Her Right”. Genom det når Empower Rwanda 200 tonårsmödrar, bland de fattigaste i befolkningen i Rwanda, i distriktet Nyagatare.
Lucka
15
Idag, på tredje advent, vill vi belysa Kvinna till Kvinnas arbete mot sexuellt våld för kvinnor i krig.
Öppna luckan
Lucka
16
Under första världskriget vistades fångar i Sibirien, även kvinnor, under mycket svåra förhållanden och flera tusentals avled till följd av omständigheterna.
Öppna luckan
Elsa Brändström var en viktig person under denna tid. Hon kallades "Sibiriens ängel". och ägnade sitt liv åt sjukvård och humanitärt arbete, särskilt för kvinnor och barn som drabbades av svält och sjukdom under och efter första världskriget.
Lucka
17
10 procent av alla kvinnor I fertil ålder lever med den gynekologiska sjukdomen endometrios.
Öppna luckan
Även om det ännu inte finns ett botemedel mot endometrios finns det idag behandlingar som kan lindra symtomen och göra livet med sjukdomen lättare att hantera.
Lucka
18
Var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid.
Öppna luckan
Som partnerorganisation till Kvinna till Kvinna är vi starkt övertygade om att överlevare och offer av genusbaserat våld kan återta kontrollen över sina liv med rätt stöd.
Lucka
19
Mensvärk är det vanligaste gynekologiska besväret bland kvinnor i fertil ålder och drabbar mellan 45-95%.
Öppna luckan
Tillstånd som orsakar smärtsamma menstruationer uppmärksammas alltmer och forskningen för bättre behandlingar går framåt.
Lucka
20
Kvinnors särskilda behov förbises ofta under krig och konflikt, vilket hotar deras hälsa och ökar andelen oönskade graviditeter.
Öppna luckan
I Bori el Barajneh-lägret i Libanon erbjuder en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer gratis gynekologisk vård till kvinnor. De håller också informationssessioner om mens och sexuell- och reproduktiv hälsa för flickor och kvinnor i lägret.
Lucka
21
Vi är tacksamma över att snart kunna lägga ännu ett år av arbete med kvinnohälsa till historien och blickar nu framåt mot 2025. Har du hängt med kring utvecklingen genom åren? Testa dina kunskaper här med ett kort julquiz.
Öppna luckan
Lucka
22
Idag, på fjärde advent, vill vi lyfta Kvinna till Kvinnas arbete i Georgien. Denna film sammanfattar vårt besök på deras partnerorganisation Democrat Women’s Organisation.
Öppna luckan
Lucka
23
I början av 1800-talet fick kvinnor inte vara myndiga, äga egendom eller rösta.
Öppna luckan
Pionjären Fredrika Bremer kämpade för att kvinnor skulle bli myndiga och självständiga. I samband med utgivningen av hennes feministiska roman ”Hertha” beslöt riksdagen 1858 att ogifta kvinnor skulle få rätt att ansöka om att myndighetförklaras.
Lucka
24
Öppna luckan
Gedeon Richter Nordics stödjer Kvinna till Kvinnas arbete för världens kvinnor i svåra situationer. Genom en donation kan även du bidra till att åstadkomma en viktig förändring.
GRN-SE-PR-24-11-23735-1