Dela

Seminarium i riksdagen “Kvinnohälsa och miljöhänsyn”

Den 11 december arrangerades riksdagsseminariet Kvinnohälsa och miljöhänsyn, där en av de centrala frågeställningarna var EU:s framtagna prioämneslista med nio ämnen i läkemedel som vi behöver minska användningen av dvs. uppströms-arbete. Vi pratade också om hur preventivmedelsanvändningen både kan bli mer miljövänlig men även hur de nya alternativ som finns ska kunna användas.

Seminariet, som hölls på initiativ av Ulrika Westerlund (MP) i socialutskottet tillsammans med Emma Nohrén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, fokuserade på läkemedelsrester i vatten och deras miljöpåverkan. Diskussionerna belyste också TLV:s och regionernas ansvar för miljöanpassad läkemedelssubventionering.

Vid seminariet presenterades ett förslag från ministerrådet i EU om hur vi behöver minska användningen av särskilt miljöskadliga läkemedel, som hormonella preventivmedel innehållande syntetiskt östrogen. Fokus låg på vad som krävs för att kunna erbjuda mer miljövänliga alternativ till läkare och patienter.

Under seminariet diskuterades även arbetet med en frivillig miljöpremie i läkemedelsförmånssystemet och hur regionerna, särskilt Region Stockholm, arbetar med Kloka listan och vilken internationell uppmärksamhet de fått för sitt banbrytande arbete.

Ett stort tack till alla medverkande: Ulrika Westerlund (MP), Emma Nohrén (MP), Anders Finnson (expert vid Svenskt Vatten), Gunilla Rönnholm (TLV), Krister Halldin (Läkemedelsverket), Mats Ek & Siobhan Wallhus (LOK Region Stockholm), Björn Ericsson (LOK Region Gävleborg och nationell samordnare), och Ian Milsom (professor, gynekolog, fd. områdeschef Sahlgrenska Universitetssjukhuset), Gunilla Allansson (Gedeon Richter).

Det är genom dessa typer av samtal vi kan börja resan mot förändring och en mer hållbar framtid. Vi ser fram emot fortsatta diskussioner och nya steg framåt i frågan!