Dela

Succé i Almedalen

Vår medverkan på Almedalen blev succé. Vi anordnade två välbesökta seminarier inom kvinnohälsa och lanserade kampanjen #ingenkristrosa, som fick ett pris för årets bästa kampanj på Almedalsveckan.

Vad är myom?
Det första seminariet fokuserade vi på myom, muskelknutor i och på livmodern, den vanligaste godartade tumören för kvinnor. Vår ambition var att öka kunskapen om symtomen och hur de upptäcks. Seminariet var samordnat med ”1,6 & 2,6 miljonersklubben”, en ideell organisation som arbetar för kvinnors hälsa.

Öka kunskapen om normal mens
Det andra seminariet ”Normal mens kräver ingen kristrosa – från dolt problem till engagerade politik och sjukvård” samordnades med Dagens Nyheter. Ämnet var hur man ökar kunskapen om hur mycket mens som är normalt, och när kvinnor ska kontakta en gynekolog. Det är uppenbart att det finns ett kunskapsglapp som leder till minskad livskvalitet för kvinnor, liksom förlust av arbete och inkomst. I slutet av seminariet deltog panelens medlemmar, Olivia Wigzell, generaldirektör, hälsovårds- och välfärdsstyrelsen, Helena Kopp Kallner, gynekolog och Deborah Alexander, patient, Lina Nordqvist Liberalerna och Antonia Simons från Mensen forum.

En framgångsrik kampanj
För att locka besökare till seminariet och uppmärksamma problemet, skapade Vi kampanjen #ingenkristrosa. Tolv kvinnor, så kallade ”mensmodeller”, klädda i vita byxor med imiterat blod (vilket illustrerar de utmaningar som många kvinnor måste hantera i vardagen under sin mens) gick runt i Almedalen för att väcka debatt och dialog. Modellerna delade också en burk som innehöll en kristrosa och inbjudan till seminariet. Dessutom genomfördes en Instagram cut där de uppmuntrade besökarna att fotografera sig för att visa sitt stöd för kvinnor med dolda sjukdomar och deras rätt till omsorg. Bilderna laddades kontinuerligt upp på Instagram hashtag #ingenkristrosa.

Se hela seminariet här.