Dela

Tack Mikael Kirs!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår kollega Mikael Kirs går i pension efter hela 40 år inom läke

medelsindustrin. För oss är det verkligen som slutet på en era och vi vill därför passa på att låta honom sammanfatta sina verksamma år och dela med sig av sina

mest stolta och minnesvärda ögonblick.

Han berättar att allt började en dag 1983 när han hade pratat med en kompis som var läkare.

”Jag var utexaminerad från universitetet i Örebro och behövde ett jobb, jag hade ganska nyligen träffat min fru, Camilla och dessutom fått mitt första barn tillsammans med henne.”  

Att det sedan blev läkemedelsbranschen menar Mikke var en ren slump.

”En kompis som var läkare tipsade mig om läkemedelsbranschen. Jag hade ingen aning om vad det var men gick på en intervju, där jag verkar gjort bra ifrån mig.”

 Lite visste han om att detta var början på en 40-år lång resa inom branschen, och det var nog aldrig planen heller.

”Och där började det, det som nu blivit 40 år i branschen”.

Vilka är några av de mest minnesvärda ögonblicken från din långa karriär inom läkemedelsbranschen?

”I samband med att jag arbetade med HIV så fick jag möjlighet att besöka Daar es-Salaam och universitetssjukhuset Muhimbuli. Jag fick träffa många intressanta läkare och fick träffa många barn som förlorat sina föräldrar i sviterna av Aids. Vi fick göra 6-7 resor ner till Tanzania under några år och det var fantastiskt, och väldigt känslosamt att se dessa barn som förlorat sina föräldrar. Det är det som kommer upp först. ”

Finns det några specifika prestationer eller projekt som du är särskilt stolt över?

”Ja, det är framför allt det projekt som jag drev i Tanzania när jag arbetade inom området HIV. Att kunna planera och genomföra ett sådant projekt och att det dessutom blev ett bra resultat är något som jag är väldigt glad och stolt över. Det var uppskattat av både de svenska läkarna och läkarna i Tanzania, att ges möjlighet till den typ av utbyte. Vi kunde även utföra denna utbildning i flera år, vilket var extra roligt! ”

Vilka viktiga lärdomar har du dragit under dina år inom branschen?

”Det är en jättesvår fråga. Det är viktigt att vara påläst i läkemedelsbranschen och det är viktigt att lyssna för att förstå vad vården pratar om. Även om man beskriver ett läkemedel i dialog med läkaren måste man också ha ett stort fokus på patienten. Så kombinationen om att informera läkaren och ha stor kännedom kring patientgruppen är jätteviktigt!”

Vilka råd skulle du ge till nya yrkesverksamma som just börjar sin karriär inom läkemedelsbranschen och i liknande roll?

”Ja, det finns många råd och tips som man kan lämna över till någon som är ny i branschen! Det viktigaste tror jag är att man lär sig att lyssna. Lyssna först och sen prata. Det är viktigt att förstå hur sjukvården ser ut, det är viktigt att förstå hur patientgruppen ser ut och hur patienten mår för att förstå vad det läkemedel som du presenterar kommer att innebära för patienten.”

Ser du fram emot din pension och hur planerar du att spendera din tid?

”Jag ser mycket fram emot min pension, jag är ju 69 år idag och har jobbat på övertid. Jag är lyckligt gift sedan 42 år och vi har tre döttrar och barnbarn. Så jag kommer ha fullt upp att umgås med min familj. När det gäller mig själv känner jag att jag vill utveckla min tennis, även om jag har kommit upp i en hög ålder. Jag vill fortsätta träna och tävla, så att jag kommer lägga mycket tid på min fys – mina träningstimmar och matcher. Så det ser jag verkligen fram emot! ”

Tack Mikke för alla dina år inom branschen och hos oss, och för att du delade med dig av dina lärdomar. Du kommer vara väldigt saknad. Kom gärna in på en fika ibland, och lycka till med tennisen!